Helichrysum: kumaha tumuwuh tutuwuhan ubar ieu

Ronald Anderson 12-10-2023
Ronald Anderson

Helichrysum nyaéta tutuwuhan aromatik has Mediterania maquis anu gampang tumuwuh sacara spontan di wewengkon basisir Italia tengah jeung kidul. Seungitna anu seungit ngahudangkeun laut sareng panonpoé, tapi urang tiasa ngenalkeun ka kebon urang sanaos henteu kedah aya di lokasi sisi laut.

Kanggo sipat resmina éta mangrupikeun spésiés anu dihargaan luhur. Dina phytotherapy, budidayana rada basajan, sabab mangrupakeun spésiés anu merlukeun cukup cai jeung pupuk.

Ku kituna hayu urang tingali cara budidaya helichrysum kalawan métode biologis sahingga enrich rentang tutuwuhan aromatik jeung ubar, nu rightly dianggap ogé salaku hias.

Indéks eusi

Tutuwuhan helichrysum

Helichrysum ( Helichrysum ) asalna Mediterania ku sabab kitu, sakumaha anu diantisipasi, éta gampang pisan kapanggih sacara spontan. Éta milik kulawarga komposit , anu kalebet spésiés sayuran anu umum pisan: apu, chicory, endives, artichoke, cardoon, artichoke Yerusalem sareng kembang matahari.

Helichrysum mangrupikeun tutuwuhan taunan. , anu unggal taun di cinyusu ngabentuk pucuk anyar tina dasarna saatos nyéépkeun usum tiris dina sésana vegetatif. Éta mangrupikeun pepelakan leutik, anu ngagaduhan kabiasaan anu lebat, kalayan jangkungna maksimal 60-70 cm. Batang jeungDaunna henteu héjo caang, tapi warnana terang, antara héjo sareng kulawu-bodas.

Karembangan helichrysum seueur pisan , muncul antara April sareng Méi atanapi malah engké dina dasarna. di wewengkon mana ayana. Kembangna konéng emas, aranjeunna leutik tapi dikelompokeun dina inflorescences padet. Penyerbukan téh éntomofil, nyaéta lumangsung berkat nyiruan jeung serangga pollinating séjén.

Dimana bisa tumuwuh

Ku niténan difusi spontan ilaharna Mediterania, urang bisa kalayan gampang ngarti yén wewengkon nu paling merenah. keur helichrysum nu aya di Italia kidul atawa tengah. Di daérah kalér, budidayana tiasa dihukum ku usum tiris tiis , tapi ku parobihan iklim lumangsung, éta moal héran ningali beuki seueur helichrysum ogé di lingkungan ieu.

Tempo_ogé: Ngokolakeun jeung prune tangkal anjir

Sanajan kitu, hal anu penting pikeun bakti tutuwuhan ieu ka posisi well-cerah dina patch sayur atawa kebon , taliti assessing sumber shading jeung paparan. Hatur nuhun kana panonpoé, éta pangalusna bakal ngaleupaskeun parfum na.

Sowing jeung melak helichrysum

Helichrysum bisa sown dina seedbeds di cinyusu. , tapi dina hal ieu, mun boga tutuwuhan cukup badag, antosan panjang.

Ku kituna kami nyarankeun meuli sahanteuna hiji bibit geus dimekarkeun di binih lajeng sowing nu anyar.ngumpulkeun siki nuju ahir usum panas . Dina hal ieu urang bakal nyimpen siki nepi ka musim semi di handap ieu dina tempat garing sarta haneut pikeun lajeng dipaké pikeun mibanda leuwih spésimén spésiés ieu.

Kumaha transplant bibit

Dina titik dipilih pikeun cangkok bibit, anjeun kedah ngali liang anu langkung ageung tibatan gumpalan bumi anu aya dina pot nalika ngagaleuh. Ieu ngabantuan tutuwuhan pikeun ngembangkeun akar dina taneuh lemes, sarta pikeun nyegah waterlogging bahaya. Taneuh kedah dikurilingan ku bahan organik, janten nambihan kompos atanapi kandang anu asak saé mangrupikeun prakték anu saé, teras urang henteu kedah ngabuahan langkung seueur saatosna. Saleresna mah spésiés nu teu resep kana taneuh nu beunghar pisan .

Hayu urang jaga sahenteuna jarak 30-40 cm antara tutuwuhan helichrysum jeung spésiés séjén , ambéh maranéhanana henteu silih ngiuhan.

Metoda budidaya

Helichrysum teu merlukeun loba cai , ku kituna hiji kudu parsimonious kalawan irigasi, pikeun nyingkahan akar rot. Nanging, ku bibit anu nembe dipelak kedah langkung sering campur, khususna dina usum panas.

Dina usum tiis mangpaat pisan pikeun ngajaga akar pepelakan ku cara mulch a, atawa alam, nyaéta dumasar kana daun, jarami atawa kulit atawa lawon hideung.

Leprunings teu kudu intensif pikeun spésiés ieu . Urang bisa ngawatesan diri pikeun motong kembang layu jeung pucuk garing atawa ruksak.

Nyokot cuttings helichrysum

Salian pikeun ngumpulkeun siki, sejen metoda basajan pikeun baranahan tutuwuhan helichrysum geulis. dina helichrysum sorangan digambarkeun ku motong .

Dina awal musim semi urang tiasa motong bagéan cabang leutik teras nahan kana akar dina rumah kaca-seedbed, dina pot kalayan taneuh tetep beueus. Sanggeus kira-kira sabulan atawa satengah bulan permanén di rumah kaca jeung watering biasa, rooting lumangsung sarta ku cara ieu mungkin pikeun ménta spésimén genetik idéntik jeung tutuwuhan indung.

Tempo_ogé: Marjoram: pituduh budidaya

Budidaya helichrysum dina pot

Helichrysum mangrupa tutuwuhan cocog pisan pikeun kaperluan hias pikeun téras, balkon jeung windowsills . Malah dina hal ieu, kumaha oge, hal anu penting pikeun ditempatkeun di panonpoé sarta mastikeun eta ngabogaan pot ukuranana cocog .

Irigasi, salawasna sedeng, kudu jadi leuwih sengit ti pikeun budidaya dina taneuh muka, sarta unggal taun hal anu penting pikeun administrasi saeutik pupuk organik kayaning kandang .

Panén sarta ngagunakeun tutuwuhan

Helichrysum nyaéta tutuwuhan anu beunghar ku minyak atsiri anu berharga.

Kanggo tujuan ieu, dina budidaya pepelakan ubar pikeun tujuan profésional, éta dipanén dina permukaan anu ageung, teras garing sareng tungtungna.distilasi .

Dina budidaya imah urang bisa, contona, ngumpulkeun kembang helichrysum sarta garing aranjeunna pikeun persiapan teas herbal .

Sipat helichrysum

Helichrysum mangrupa tutuwuhan ubar anu loba mangpaatna, ku kituna dipaké dina kosmétik sarta ogé dina widang farmasi.

Na komposisi minyak atsiri, triterpenes, flavonoid, jeung elemen penting lianna dina tingkat ubar ngajadikeun eta sumberdaya berharga pikeun phytotherapy.

Di handap ieu geus attributed ka helichrysum:

  • Sipat anti radang.
  • Sipat antibakteri.
  • Sipat antihistamin.
  • Sipat analgesik.
  • Sipat nyageurkeun pikeun dermatitis, éksim, bintik sareng psoriasis.

Kanggo ieu dianggo pikeun ngaleungitkeun masalah sistem pernapasan, sapertos asma sareng bronchitis, pikeun alérgi sareng salaku ubar pikeun lesi sareng iritasi kulit.

Artikel ku Sara Petrucci

Ronald Anderson

Ronald Anderson mangrupikeun tukang kebon anu gairah sareng masak, kalayan cinta khusus pikeun ngembang produk seger sorangan di kebon dapur na. Anjeunna parantos ngebon langkung ti 20 taun sareng gaduh kabeungharan pangaweruh ngeunaan ngembang sayuran, bumbu, sareng buah. Ronald mangrupikeun blogger sareng panulis anu terkenal, ngabagi kaahlianna dina blog populérna, Taman Dapur Pikeun Tumuwuh. Anjeunna komitmen pikeun ngajar jalma-jalma ngeunaan kabungahan ngebon sareng kumaha cara ngembang katuangan anu seger sareng séhat. Ronald oge koki terlatih, sarta anjeunna mikanyaah ékspérimén kalawan resep anyar ngagunakeun panén home-dipelak na. Anjeunna ngajengkeun hirup sustainable sareng percaya yén sadayana tiasa nyandak kauntungan tina gaduh kebon dapur. Nalika anjeunna henteu ngarawat pepelakan atanapi masak badai, Ronald tiasa dipendakan hiking atanapi kémping di luar anu saé.