Kasakit buah prambus: kumaha ngakuan sareng nyegah aranjeunna

Ronald Anderson 01-10-2023
Ronald Anderson

Artikel di handap ieu didedikasikeun pikeun kamungkinan panyakit raspberry, pencegahan sareng solusi pikeun budidaya eco-sustainable.

Tutuwuhan raspberry mangrupikeun semak anu jangkungna variabel antara 1 méter sareng 3 méter, anu ngahasilkeun na. bungbuahan ngeunah dina période cukup kentel taun, mimitian ti usum panas nepi ka gugur gumantung kana rupa. Jenis buah prambus utamana dibagi kana variétas kembangan tunggal jeung kembangan ulang.

Budaya buah prambus organik paling disarankeun pikeun kebon jeung pastina dina budidaya swasta aimed di konsumsi sorangan, sabab bungbuahan leutik nikmat ieu utamana. patalina jeung kaséhatan sarta kaaslian sarta budidaya ramah lingkungan sasuai sampurna jeung visi ieu.

Raspberry ogé lends sorangan kacida alusna pikeun ngaronjatkeun lahan pagunungan marginal, dataran jeung téras ti mana produksi leutik dimeunangkeun tapi nguntungkeun sarta kualitas berpotensi luhur. .

Sanaos kesederhanaan relatif anu tiasa dibudidayakeun spésiés ieu, anu cukup rustic sareng tiasa ogé kapanggih dina kaayaan spontan, perlu pikeun terang panyakit anu tiasa ngancem éta, sareng terang kumaha kalakuanana. boh dina pencegahan boh pertahanan. Anu terakhir ogé tiasa dilakukeun ku cara ngarawat produk anu diidinan dina pertanian organik.

Indéks eusi

Tempo_ogé: Nyetél kebon sayur: tip usum awal

Nyegah: kumaha carana nyegah panyakit

Panyakit anu paling sering nyaéta panyakit jamur sareng biasana dipikaresep ku iklim mikro anu panas sareng beueus sapertos di lantai lebak atanapi dataran anu dicirikeun ku usum panas anu sultry. Kanyataanna, idéal nyaéta yén budidaya raspberries lokasina di wewengkon rada ventilated tur garing, tapi kanyataan tetep yén salian kaayaan lingkungan, kaséhatan tutuwuhan ogé greatly mangaruhan téknik budidaya diadopsi. Perlu ngalaksanakeun strategi preventif dina sababaraha fronts, di handap anjeun bakal manggihan precautions pangpentingna pikeun dilaksanakeun pikeun nyegah panyakit ieu Berry.

Spasi tutuwuhan . Jarak antara pepelakan buah prambus kedah nyukupan: sakitar 2,5 m antara barisan sareng 70-80 cm antara pepelakan individu dina barisan disarankeun pikeun mastikeun sirkulasi hawa anu leres. Tutuwuhan anu teuing padet dina kanyataanana ni'mat awal tina pathologies paling umum sabab ngiuhan jeung kalembaban pengkuh dijieun.

Téknik irigasi . Metode irigasi maénkeun peran anu penting dina pencegahan patologi buah leuweung. Pikeun tujuan pencegahan, disarankeun pikeun milih sistem irigasi dina taneuh, ngahindarkeun panyiraman dina tangkal. Pipa irigasi netes, diteundeun sapanjang barisan, janten solusi ékologis, anu ngajaga pepelakan tina panyakit sabab ngahindarkeun baseuh.teu perlu ti bagian overhead, kitu ogé wasting kirang cai.

Ngangkat ranjang . Dina taneuh utamana liat tunduk kana stagnasi cai, budidaya dina prosences diangkat mangpaat, nu ngajamin drainase alus kaleuwihan cai. Susunan ieu biasana paling diadopsi di kebon kulawarga sareng amatir, dimana raspberry gampang mendakan rohangan, tiasa digali dina tulisan anu nyarioskeun ngeunaan budidaya kebon kalayan baulatura.

Rotasi pepelakan . Penanaman raspberries preferably kudu lumangsung di lahan nu teu anyar geus hosted pepelakan strawberries, raspberries séjén atawa brambles, sabab disebutkeun, salian fenomena kacapean taneuh, bisa jadi aya spora patogén umum pikeun bungbuahan leutik. Malahan budidaya tatangkalan solanaceous, saméméh raspberries, bisa ngalibetkeun résiko nyebarkeun verticillosis.

Pilih variétas tahan atawa toleran. Lamun hayang tumuwuh raspberries organik, titik pangalusna The Titik awal nyaéta pikeun melak variétas tahan, henteu rawan panyakit. Pikeun tujuan ieu perlu ménta inpo wincik ti reseller bahan propagating sarta konsultasi katalog ogé.

Persiapan kalawan aksi reinforcing . The horsetail macerate diluted sarta disemprot dina vegetasi mantuan pamotongan pikeun nolakhadé ngalawan aksi patogén, saprak tutuwuhan ieu ngandung loba silikon, unsur mangpaat dina rasa ieu.

Pamakéan agén invigorating. Sajaba macerate horsetail, nu urang bisa. nyiapkeun diri ku gampang manggihan tutuwuhan sapanjang aliran atawa lahan baseuh, di pasar urang bisa kalayan gampang manggihan invigorating, produk inovatif asal alam nu mantuan tutuwuhan jadi leuwih tahan ka adversity. Ieu mangrupikeun produk anu henteu ngabutuhkeun lisénsi pikeun distribusi, sabab éta sanés produk phytosanitary, sareng henteu ngantunkeun résidu polusi dina produk atanapi lingkungan. Diantara anu paling mujarab pikeun nyegah panyakit jamur, urang sebutkeun contona lésitin, silika gél, propolis, tapi aya ogé anu sanés. Urang bisa milih salah sahiji sakabéh ieu, hal anu penting, bener ningali hasil alus, nyaeta pamakéan konstan sarta timely. Propolis, khususna, mangrupikeun produk anu mangpaat pisan pikeun disemprot saatos pruning.

Panyakit anu paling umum dina pepelakan raspberry

Saatos enggon ieu, hayu urang tingali sacara rinci mana anu paling umum. dina buah prambus sareng ku pancegahan sareng produk naon waé anu tiasa dikontrol bari ngahormatan lingkungan.

Kapang kulawu atanapi botrytis

Botrytis, atanapi kapang kulawu, mangrupikeun panyakit pepelakan tina jamur. alam nu ogé bisa mangaruhan buah prambus, kitu ogé sagala rupa liannabungbuahan sarta sayuran, contona urang geus ngobrol ngeunaan botrytis on tomat. Dina raspberries, patologi ieu nyababkeun nekrosis bagian héjo sareng rot buah. Ieu lumangsung dimimitian ti spring dina pucuk anyar jeung inflorescences, kalawan Browning jeung withering. Botrytis langkung dipikaresep ku kalembaban hawa anu luhur sareng ngabasahan anu berkepanjangan tina bagian hawa tina pepelakan. Bintik necrotic tiasa ditingali dina daun sareng jamur ogé gampang nembus batang. Dina bungbuahan, inféksi dimimitian nalika aranjeunna masih héjo lajeng terus ngabalukarkeun rot umum, nu nyertakeun aranjeunna kalayan efflorescence keabu-abuan karakteristik sarta ngajadikeun eta ragrag. Patologi ieu halus sabab sakapeung buah anu katingali séhat dina waktos panén nunjukkeun gejala kapang abu ngan saatosna.

Patogén overwinter dina résidu pepelakan anu katépaan, anu kedah dipiceun tina barisan, ieu pastina. Léngkah munggaran pikeun nyegah botrytis. Ngalawan patologi ieu, naon anu disebatkeun di luhur sah pisan, nyaéta kabutuhan nyiptakeun sistem anu jarang, anu ni'mat sirkulasi hawa, sareng irigasi anu leres-leres handapeun tangkal. Bacillus subtilis , atawa biofungisida ogé diwenangkeun dina pertanian organik. Pangaruh tinaproduk ieu pikeun nyegah ngembangkeun rupa-rupa patogén jamur kayaning Botrytis. Ku maca labél produk komersil anu ngandung prinsip aktif ieu, jelas yén nepi ka 6 perlakuan taunan bisa dilaksanakeun, spasi kaluar sahenteuna 5 poé.

Tempo_ogé: Naon sow di kebon dina Méi

Root rot

Sababaraha spésiés fungi tina genus Phytophtora tanggung jawab pikeun karuksakan serius kana pepelakan buah leutik, kaasup raspberries, utamana lamun tumuwuh dina taneuh utamana tunduk kana stagnation cai. Kasakit disebut akar rot persis sabab manifests sorangan dina tingkat sistim akar dina bentuk browning subcortical necrotic, tapi urang ogé bisa manggihan eta dina pucuk jeung pucuk. Root rot mimitina muncul dina usum panas dina pepelakan terasing, anu gancang parah sareng garing dimana-mana. Tina pepelakan anu munggaran ieu, patologi teras nyebar ka anu sanés, sapertos seuneu, sareng upami henteu dipariksa langsung, éta tiasa kambuh unggal taun, bahkan mangaruhan sadayana pepelakan. Kusabab spora jamur ieu tiasa nahan dina taneuh salami sababaraha dekade, pentingna pikeun ngahalangan panyebaranna sagancangna jelas, salawasna ngawaskeun perkebunan buah prambus sareng, upami diperyogikeun, cabut pepelakan terasing munggaran anu kapangaruhan.

Untipe séjén root rot, kalawan gejala sabagian sarupa, disababkeun ku jamur Armillaria , rarer ti saméméhna, tapi serius tur teu bisa diubaran lamun eta lumangsung. Pucuk jeung suckers tutuwuhan kainféksi garing sarta biasana dimimitian ku yellowing tina daun. Akar, di wewengkon subcortical, gantina boga rasa bodas creamy has nu mere kaluar bau supa. Ku ayana gejala-gejala ieu, hiji-hijina strategi nyaéta mencabut pepelakan anu kapangaruhan, anu sahenteuna nyegah panyebaran panyakit dina barisan.

Verticillium verticillium

Ngaliwatan akar atawa kerah. tatu , patogén tina genus Verticillum tiasa nembus aparat vaskular tina tutuwuhan raspberry, compromising translocation bener tina limfa. Balukarna, tatangkalan layu jeung kai jadi poek.

Oge dina hal ieu sok perlu dipiceun sésa-sésa pamotongan tina perkebunan, anu mangrupa tempat usum usum keur jamur.

Kapang bubuk. atawa powdery mildew

Powdery mildew dipikawanoh ku patina semu bodas has, nu naha eta disebut oge "white hawar", nu laun jadi powdery. Di kebon sayur sareng kebon kebon, aya kajadian patologi ieu, sabab mangaruhan sababaraha pepelakan. Panyakit ieu muncul dina musim semi kalayan suhu anu haneut sareng kalembaban hawa relatif luhur.

Perlakuan diulang-ulang sareng natrium bikarbonat atanapi bikarbonat.kalium, duanana leyur dina cai, bisa curb masalah ogé.

Didymella atawa raspberry canker

Jamur Didymella applanata ngabalukarkeun kasakit disebut raspberry canker. Mimitina mangaruhan margins daun, teras dugi ka urat tengah, teras batang daun sareng tungtungna mangaruhan sadayana cabang. Daun gugur, sedengkeun pencoklatan nekrotik tiasa ditingali dina titik sisipan daun dina dahan. Kuncup anu kapendak di daérah anu katépaan henteu netas janten pucuk sareng upami aya, ieu katingalina stunted pisan.

Ku kituna perlu campur tangan ku pruning sadaya dahan raspberry anu kapangaruhan sareng dina usum tiis salajengna disarankeun. pikeun ngalaksanakeun perlakuan ku propolis.

Hawar seuneu tina brambles

Hawar seuneu nyaéta kasakit nu sabenerna utamana mangaruhan rosaceae lianna kayaning pir, sarta dianggap kasakit wajib diatur. Kusabab sanajan raspberry kadang-kadang kapangaruhan, disarankeun pikeun diajar mikawanoh gejala sareng ngartos naon anu kudu dilakukeun nalika éta kajadian.

Baktéri, Erwinia amylovora , berpotensi muncul dina sadaya hawa. bagian tina tutuwuhan. Langsung dina awal musim anjeun tiasa perhatikeun pencoklatan tina inflorescences, teras tina buah-buahan leutik, anu tetep keras sareng tetep napel kana pepelakan. Pucuk ngora tiasa garing ku cara ngagulung ka handap sareng idahanna ngagaduhan warna coklat-wungu, sakapeung hideung. Tungtungna, gejala ciri nyaéta éksudat baktéri semu bodas atanapi oranyeu anu kaluar tina organ anu kapangaruhan. Dina kasus ieu perlu nyieun laporan ka Service Phytosanitary Daerah kompeten jeung ménta konsultasi husus.

Artikel Sara Petrucci

Ronald Anderson

Ronald Anderson mangrupikeun tukang kebon anu gairah sareng masak, kalayan cinta khusus pikeun ngembang produk seger sorangan di kebon dapur na. Anjeunna parantos ngebon langkung ti 20 taun sareng gaduh kabeungharan pangaweruh ngeunaan ngembang sayuran, bumbu, sareng buah. Ronald mangrupikeun blogger sareng panulis anu terkenal, ngabagi kaahlianna dina blog populérna, Taman Dapur Pikeun Tumuwuh. Anjeunna komitmen pikeun ngajar jalma-jalma ngeunaan kabungahan ngebon sareng kumaha cara ngembang katuangan anu seger sareng séhat. Ronald oge koki terlatih, sarta anjeunna mikanyaah ékspérimén kalawan resep anyar ngagunakeun panén home-dipelak na. Anjeunna ngajengkeun hirup sustainable sareng percaya yén sadayana tiasa nyandak kauntungan tina gaduh kebon dapur. Nalika anjeunna henteu ngarawat pepelakan atanapi masak badai, Ronald tiasa dipendakan hiking atanapi kémping di luar anu saé.