renget zaitun: karuksakan bio jeung pertahanan

Ronald Anderson 13-06-2023
Ronald Anderson

Moth tangkal zaitun mangrupa serangga anu aya di sakumna wewengkon Laut Tengah. Babarengan laleur zaitun jeung cochineal, satengah sisikian lada ngagambarkeun salah sahiji hama utama tangkal zaitun, sarta ku kituna penting pikeun diajar mikawanoh sarta ngajaga pepelakan urang tina parasit ngaganggu ieu.

Ngengat ieu nyababkeun karusakan anu langkung ageung di kebon zaitun anu aya di daérah maritim Italia kidul, kusabab hawa anu hampang sareng persentase kalembaban relatif anu luhur, anu ni'mat difusi na. Tapi, kapadetan populasi phytophagous jarang ngaleuwihan ambang karuksakan nu ékonomis justifies interventions pertahanan.

Hayu urang cobaan pikeun manggihan hal nu leuwih lengkep ihwal renget jeung di luhur sadayana kumaha carana ngalawan eta jeung nyegah eta ku métode pertanian organik.

Tempo_ogé: Peppers boneka jeung daging: resep usum panas ku

Indéks eusi

Ciri renget

renget zaitun ( Prays oleae ) nyaéta serangga leutik nu kaasup kana kulawarga Lepidoptera. Ieu mangrupakeun kukupu nu boga jangjang kulawu pérak, kalawan bintik hideung dina jangjang hareup, sarta rentang jangjang ngeunaan 12 mm. Ukuran larva dewasa kira-kira 7 mm. Serangga éta gaduh warna héjo atanapi kemiri, kalayan pita zaitun dina bagian dorsal sareng dua pita konéng di sisi. renget tumuwuh ngeunaan 3 generasiunggal taun, karuksakan anu ditimbulkeunana masing-masing ditanggung ku kembang (generasi anthophagous), buah (carpophagous) sareng daun (phyllophagous). Usum tiis dina tambang daun, dina kaca luhur dina susuratan sareng urat tengah. larva ieu nuturkeun tumuwuhna dina daun ngaliwatan lima tahap, nu masing-masing ngalaksanakeun erosions ciri.

Karuksakan tangkal zaitun

Alterations disababkeun ku renget ieu lumangsung dina kembang, buah. jeung daun, sakumaha disebutkeun saméméhna.

Karuksakan renget dina zaitun

Generasi carpophagous renget ngabalukarkeun buah ragrag dina dua moments béda taun (Juli jeung Oktober), nyaéta dina waktu maranéhna asup kana buah jeung nalika maranéhna kaluar pikeun pupate.

Nunjukkeun yen tangkal zaitun sacara alami thinning atawa ragrag, mimitina, nalika zaitun masih dina tahap awal ngembangkeun, ragrag tina olives alatan serangan renget bisa underestimated. Serelek kadua alatan serangan serangga lumangsung pas di sabudeureun ripening tina zaitun, nalika éta henteu deui mungkin pikeun campur jeung pertahanan.

Tetes kahiji zaitun mangaruhan buah ukuran leutik kénéh. dina prosés pangwangunan sareng upami persentase karusakan anu disababkeun ku serangga henteu luhur teuing bahkan tiasa nyababkeun kanaékan beurat sareng ukuranana.olives ditinggalkeun dina tangkal, kalawan kanaékan consequent dina ngahasilkeun minyak. Karuksakan anu disababkeun dina garis kadua ku renget malah ngakibatkeun panurunan anu signifikan dina produksi sareng nalika kajadian éta telat pikeun perawatan naon waé.

Ruksakna renget dina daun sareng kembang

Karuksakan anu disababkeun ku renget daun utamana disababkeun ku erosi parenchyma daun ku larva, sareng kamungkinan leungitna pucuk di cinyusu saatos serangan, sareng ku malformasi rupa-rupa éntitas anu mangaruhan tambang daun. Generasi anthophagous, di sisi séjén, ngabalukarkeun gugur kembang, nu reflected dina turunna produksi.

Kumaha ngajaga diri tina renget tangkal zaitun

renget tangkal zaitun geus nyebar. serangga di sakuliah wewengkon Tengah, sanajan eta bisa ngabalukarkeun karuksakan kana budidaya zaitun, ayana negligible serangga ieu mindeng encountered, jadi teu perlu campur pikeun pertahanan. Kanyataanna, lingkungan alam jeung biodiversity alus ngabogaan runtuyan antagonis alam sanggup ngawatesan ayana serangga. Upami diperlukeun, kumaha oge, urang tiasa nerapkeun pertahanan biologis ngalawan parasit ieu tangkal zaitun.

Tempo_ogé: Kebon sayur nangtung: kumaha tumuwuh dina rohangan leutik dina balkon

Antagonis alami renget

Kapadatan populasi renget boro ngabalukarkeun karuksakan kayaning merlukeun perlakuan. , jadi dina loba kasus teu perlu campur. Umumna nukaayaan lingkungan, kayaning hawa di luhur 30 ° sarta persentase handap kalembaban relatif dina hawa, nyumbang kana ngawatesan kapadetan populasi ku cara alami, ngabalukarkeun mortality endog jeung larva bayi, kitu ogé ayana rupa-rupa antagonis alam jeung prédator. . Dina literatur, leuwih ti opat puluh spésiés antagonis tina renget zaitun geus dilaporkeun, nu ngan belasan mangrupakeun kompléx parasit permanén sarta ngan dua anu husus pikeun genus Prays, anu braconidia Clelonus elaphilus SILV. jeung Ageniaspis fuscicollis DALM encirtid. aranjeunna tiasa parasitize larva sadaya tilu generasi renget. T. embryophagum bisa parasitize sanajan jumlah badag endog sarta bisa mantuan ngajaga kapadetan populasi renget handap ambang karuksakan.

Di antara prédator, Chrysoperla carnea chrysopid jeung anthochoride hemiptera A. nemoralis. .

Nyegah renget ku perangkap

Upami kaanekaragaman hayati lingkungan sareng prédator alam parantos janten padika pikeun pertahanan spontan tangkal zaitun, urang ogé tiasa mutuskeun pikeun nerapkeun low anu saderhana pisan. -pencegahan biaya ku cara nyelapkeun perangkap dahareun tipe Tap Trap diantara pepelakan. Ieu botol-botol cai basajan anu ngandung umpan "wilujeng sumping" ka lepidoptera, kalayan mampuhserangga ku ngajaga aranjeunna di jero. Umpanna tiasa didamel nyalira kalayan anggur, gula, kayu manis sareng cengkéh didamel salami 15 dinten.

Jebakan écés ngagaduhan tujuan pikeun narik serangga dewasa sahingga ngirangan populasi renget zaitun.

Pangobatan: kumaha sareng iraha ngabela diri

Pamakéan intervensi pertahanan tiasa diperyogikeun ngalawan generasi carpophagous, anu nyababkeun karusakan anu paling ageung dina hal produksi turun, sareng kadang-kadang ngalawan anthophagus éta. Sanajan kitu, éta ogé sasaena pikeun evaluate ambang karuksakan generasi anthophagous, dibereskeun dina 10-20% tina inflorescences diserang . Tina observasi anu dilakukeun di Italia kidul, bisa ditempo yén sanajan dina kasus 32% tina inflorescences kapangaruhan, dampak ékonomi tina infestation teu merlukeun interventions pertahanan.

Dina hal ngaleuwihan ambang karuksakan, Éta sasaena pikeun campur dina generasi carpophagous kalawan Bacillus thuringiensis, dina hatching tina endog, nalika larva rék nembus jero buah sahingga leuwih kakeunaan aksi Bacillus. Perlu diinget yén panggunaan péstisida sintétik pikeun pangobatan henteu diidinan dina pertanian organik.

Sadaya serangga tina tangkal zaitun Pituduh kana tangkal zaitun

Artikel ku Grazia Ceglia

Ronald Anderson

Ronald Anderson mangrupikeun tukang kebon anu gairah sareng masak, kalayan cinta khusus pikeun ngembang produk seger sorangan di kebon dapur na. Anjeunna parantos ngebon langkung ti 20 taun sareng gaduh kabeungharan pangaweruh ngeunaan ngembang sayuran, bumbu, sareng buah. Ronald mangrupikeun blogger sareng panulis anu terkenal, ngabagi kaahlianna dina blog populérna, Taman Dapur Pikeun Tumuwuh. Anjeunna komitmen pikeun ngajar jalma-jalma ngeunaan kabungahan ngebon sareng kumaha cara ngembang katuangan anu seger sareng séhat. Ronald oge koki terlatih, sarta anjeunna mikanyaah ékspérimén kalawan resep anyar ngagunakeun panén home-dipelak na. Anjeunna ngajengkeun hirup sustainable sareng percaya yén sadayana tiasa nyandak kauntungan tina gaduh kebon dapur. Nalika anjeunna henteu ngarawat pepelakan atanapi masak badai, Ronald tiasa dipendakan hiking atanapi kémping di luar anu saé.